U trendu

Rjabkov: UKR rukovodstvo spremno da izazove drugi Černobilj

MOSKVA – Rukovodstvo Ukrajine izgubilo je osećaj za realnost i, zarad svojih političkih ciljeva, spremno je da izazove drugi Černobilj u situaciji sa nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Nesmotrenost sa kojom se naši protivnici igraju sa nuklearnom bezbednošću predstavlja pretnju najvećem nuklearnom objektu u Evropi sa potencijalnim rizicima za ogromnu teritoriju, ne samo uz ovu elektranu, već i daleko izvan ukrajinskih granica, na zapadu Ukrajine i dalje“, rekao je Rjabkov u intervjuu za TV kanal „Rosija-1“, a prenela je agencija TAS S.

Kako je rekao, to je dokaz da su ljudi potpuno izgubili osećaj za realnost i da su, zarad sopstvenih političkih i geopolitičkih ciljeva, spremni da izazovu drugi Černobilj.

Rjabkov je istakao da je prisustvo ruske vojske koja čuva nuklearnu elektranu garancija da se takav scenario neće ostvariti.

Nuklearka u Zaporožju, najveća u Evropi, od marta se nalazi pod ruskom kontrolom.

Nalazi se u blizini fronta, a poslednjih nedelja je više puta bila na udaru granata, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje tog postrojenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.