U trendu

Rođena Britanka posle odlaska u ID u Siriji izgubila državljanstvo

LONDON – Žena koja je rođena u Velikoj Britaniji i kao učenica otišla u Siriju da se pridruži Islamskoj državi, izgubila je danas na sudu u žalbenom postupku pokrenutom zbog oduzimanja britanskog državljanstva.

Šamimi Begum se trenutno nalazi u pritvoru ustanove Al-Roj u severoistočnoj Siriji, a njeni advokati u Londonu su poručili da slučaj nije okončan i da se borba nastavlja.

Britanska vlada oduzela je državljanstvo Šamimi Begum 2019. godine, navodeći kao razlog ugrožavanje nacionalne bezbednosti, prenosi Rojters.

Njenu poslednju žalbu na ovu odluku britanske administracije danas je odbacila Specijalna žalbena komisija za imigraciju – sudska instanca zadužena za razmatranje žalbi na odluke o ukidanju državljanstva zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Advokat Begumove Danijel Fjurner je izlazeći iz suda poručio novinarima da će „osporiti ovu odluku“, dok je portparol britanskog ministarstva unutrašnjih poslova pozdravio odluku Specijalne žalbene komisije za imigraciju.

„Prioritet vlade ostaje očuvanje bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva i mi ćemo čvrsto braniti svaku odluku britanske administracije“, kazao je portparol britanskog MUP.

Begumova, koja se trenutno nalazi u pritvoru ustanove Al-Roj u severoistočnoj Siriji, tvrdi je da je ministarstvo unutrašnjih poslova propustilo da ispita da li je ona kao dete bila „žrtva trgovine ljudima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.