Rohani: Bajden zna da sa Iranom nema pregovora o naoružanju

TEHERAN – Iranski predsednik Hasan Rohani je danas rekao da neće biti nikakvih pregovora o teheranskom programu naoružanja i da je „izabrani predsednik SAD Džo Bajden vrlo svestan toga“.

Bajdenovom pobedom su pojedini vojni analitičari u svetu ukazali na mogućnost da bi Iran mogao da se vrati u nuklearni sporazum iz 2015. godine, i čini se da izabrani predsednik SAD vidi povratak Irana kao širu priču oko nuklearnog programa, balističkim raketama i regionalnim aktivnostima, preneo je Rojters.

Zvanični Teheran je odbacio mogućnost stopiranja razvijanja programa o naoružanju i promenu regionalne politike, i umesto toga je zatražio promene u politici SAD, uključujući ukidanje sankcija i kompenzovanje ekonomske štete nastale posle povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma.

„Amerikanci su pokušali mesecima da raketni program dodaju u priču o nuklearnom programu, ali taj predlog je odbijen. Gospodin Bajden dobro zna to“, rekao je Rohani na konferenciji za novinare.

Tenzije između Vašingtona i Teherana su se povećale posle 2018. godine kada je predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum i uveo oštre ekonomske sankcije, kako bi pritisnuo Teheran da razgovara o nuklernom programu i razvitku balističkog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.