U trendu

Rojters: Jeljcinov zet napustio ulogu savetnika u Kremlju

LONDON – Valentin Jumašev, zet bivšeg ruskog lidera Borisa Jeljcina koji je pomogao Vladimiru Putinu da dođe na vlast, napustio je ulogu savetnika u Kremlju, rekli su Rojtersu dvoje ljudi upoznatih sa situacijom.

Jumašev je bio savetnik koji nije primao platu sa ograničenim uticajem na Putinovo donošenje odluka, ali njegov odlazak uklanja jednu od poslednjih veza unutar Putinove administracije sa Jeljcinovom vladavinom, odnosno periodom liberalnih reformi i ruskog otvaranja prema Zapadu, navela je britanska agencija.

Ljudmila Telen, prvi zamenik izvršnog direktora Predsedničkog centra Boris Jeljcin, fondacije u kojoj je Jumašev član upravnog odbora, rekla je za Rojters da je Jumašev odustao od savetničke funkcije u Kremlju u aprilu.

Upitana zašto je napustio tu poziciju, ona je rekla: „To je bila njegova inicijativa“.

Druga osoba, koja je dala izjavu pod uslovom da ne bude imenovana, takođe, je rekla da je Jumašev u aprilu prestao da bude savetnik predsednika.

U vreme kada je Jeljcin bio predsednik Rusije od 1991. do 1999. godine, Jumašev je bio savetnik u Kremlju, a kasnije i šef kabineta.

Oženjen je Jeljcinovom kćerkom Tatjanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.