U trendu

Rojters: U Argentina oko 40 odsto građana živi u siromaštvu zbog inflacije

BUENOS AJRES – Ekonomska kriza i inflacija više od 100 odsto, kao i projekcija da je oko 40 odsto građana siromašno, pogađa Argentinu, preneo je danas Rojters.

U prikazu izuzetno loše ekonomske situacije u ovoj južnoameričkoj zemlji, agencija navodi i podatak da oko polovina dece živi u siromašnim domaćinstvima.

Prema Rojtersu, mnogi od gotovo 46 miliona stanovnika Argentine nisu u stanju da priušte osnovnu mesečnu potrošačku korpu, čija se vrednost procenjuje na oko 850 dolara, odnosno 177.000 pezosa.

U situaciji u kojoj inflacija maltene poništava platežnu moć građana, 67-godišnji Horhe Pedro Armoa obavlja tri posla: radnik je u fabrici metalnih kalupa, trener lokalnog fudbalskog kluba i prodavac medicinske kozmetike, papuča za plažu i meda.

„Situacija je složena. Plate su veoma niske, a stvari veoma skupe, tako da plata ponekad nije dovoljna“, rekao je Armoa, koji živi u predgrađi prestonice Buenos Ajresa, i radi svakog dana u toku nedelje.

Rojters navodi da će godišnja inflacija od 102,5 odsto rasti i dalje, dodatno smanjujući vrednost pezosa i izazivajući pad deviznihi rezervi.

Procenjuje se da je siromaštvo, koje je smanjeno zahvaljujući državnoj pomoći tokom pandemije kovid-19, na kraju prošle godine ponovo poraslo na skoro 40 odsto, sa 36,5 odsto koliko je bila u prvoj polovini prošle godine.

Vladine donacije i subvencije su smanjile nivo ekstremnog siromaštva, ali je upitno koliko dugo država može da nastavi sa subvencijama, dok pokušava da preokrene dubok fiskalni deficit i smanji potrošnju, u uslovima nestašice dolara, i kada je suša pogodila poljoprivredni sektor, piše Rojters.

Armoa navodi da čak i sa tri plate i pomoći supruge, često se muči da preživi.

„Sa ovakvim cenama, teško je živeti. Ali, ponekad čovek uspe, ponekad ne. Moramo imati pozitivan pogled na stvari, dobru energiju, i misliti da će sutra stvari biti bolje“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.