U trendu

Rot: Promene granica na ZB ne rešavaju probleme

BON – Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio je da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu, kao i da ta priča može da bude veoma opasna i ponovo otvori „pandorinu kutiju“ punu sukoba.

Rot je u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, povodom takozvanog „non-pejpera“ koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, rekao da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma.

„Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava. To je preduslov za mir, prosperitet i demokratiju. Uveren sam da se slovenačka vlada jasno distancirala od fantazija o promeni granica, jer niko u Evropi nije za to zainteresovan“, rekao je Rot.

On je rekao da bi sećanja na ratna dešavanja 90-ih godina prošlog veka trebalo da budu dovoljno upozorenje za sve i istakao da „fantazije“ o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.