Rover na Marsu prikuplja svoje prve uzorke

VAŠINGTON – NASA je saopštila da se Persevirans, marsovski rover, priprema da sakupi svoj prvi uzorak stene na Marsu.

Uzorak će biti pokupljen sa mesta zanimljivom naučnicima, u delu kratera Jezero zvanom „Grubi fraktuisani pod“ i očekuje se da će se prekretnica dogoditi u roku od dve nedelje, piše Gardijan.

Marsovki dron sleteo je na Crvenu planetu 18. februara i tokom leta se preselio oko kilometar južnije od mesta sletanja, rekao je naučnik Ken Farlei.

Tim veruje da je u krateru nekada bilo drevno jezero koje se više puta punilo i povlačilo, potencijalno stvarajući uslove neophodne za život.

Analizom uzoraka otkriće se tragovi o hemijskom i mineralnom sastavu stena i otkriće da li su stene nastale od vulkana ili su sedimentnog porekla.

Pored popunjavanja praznina u geološkom razumevanju regiona, rover će takođe potražiti moguće znakove drevnih mikroba.

Persevirans će prvo rasporediti svoju robotsku ruku dugu sedam metara kako bi precizirao gde će uzeti uzorak a zatim će alatom za abraziju strugati gornji sloj stene.

Uzorak će biti analiziran pomoću naučnih instrumenata koji su postavljeni na kupolu rovera i naučnici će utvrditi hemijski i mineralni sastav i tražiti organsku materiju.

Jedan od instrumenata za analizizanje nazvan je Super Kem i on će ispaljivati laser na kamenu i zatim očitati rezultat.

Ken Farlei je rekao da je mala litica na kojoj su se nalazile fino slojevite stene možda nastala od jezerskog mulja, a „to su vrlo dobra mesta za traženje bioloških potpisa“, mada će proći još nekoliko meseci pre nego što Persevirans stigne do te površine.

Svaka analiza istrajnosti kamena imaće svog netaknutog biološkog „blizanca“ kojeg će rover pokupiti, zapečatiti i staviti ispod trbuha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.