U trendu

RSM, Albanija, Priština i Crna Gora porenuli inicijativu Zapadni Balkan KVAD

SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani danas je zajedno sa predstavnicima Albanije, tzv. Kosova, i Crne Gore pokrenuo iniicijativu „Zapadni Balkan KVAD – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU“.

Saglasnost o ovoj inicijativi postigli su danas u Skoplju Osmani, njegova koleginica iz Albanije Olta Džačka, zamenik ministra spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savetnik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Đorđe Radulović.

Iz makedonskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je u fokusu njihovog sastanka u Skoplju bila puna usklađenost, kako se navodi, „četiri zemlje grupe KVAD u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomske posledice izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“.

„Posle agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, usklađivanje sa ZBOP, ali još šire sa pozicijama i vrednostima demokratskog sveta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU, ali i kao jasna poruka gde su ove zemlje“, istakao je ministar Osmani na sastanku, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

On je, dodaje se, izrazio zadovoljstvo osnivanjem neformalnog foruma pod nazivom KVAD.

Svaka od ovih zemalja pojedinačno, istakao je on, pokazala se kao pouzdan partner NATO-a i EU, poštujući režim sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini.

Osmani je, dodaje se, upoznao sagovornike o predstojećim reformama, napominjući da za Severnu Makedoniju, zemlju poznatu po multietničkoj demokratiji i koheziji, nema skretanja sa evropskog puta, što potvrđuje i odluka da bude domaćin nedavno održanih pregovora Beograda i Prištine u Ohridu.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istaknuto da je zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspele da ostvare punu usaglašenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju.

U tom kontekstu i u vezi sa aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima, proces implementacije i sprovođenja politika, propisa i standarda EU predstavlja najviši državni interes, stoji u saopštenju, preneli su skopski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar