U trendu

Rudari Zenice stupili u štrajk glađu, sutra ispred Gradske uprave Zenica

SARAJEVO – Petnaestak članova Sindikalnog odbora Sindikata Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, koji se od petka, kada je obustavljena proizvodnja, nalaze u prostorijama Doma rudara, danas su stupili i u štrajk glađu, potvrdio je Feni predsednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

“Niko nam se od nadležnih, kako se nalazimo ovde, nije udostojio doći te nas pitati kako smo i imamo li šta jesti. Sam su nam dolazile naše kolege, koji su došli na prozivku za prvu smenu. Održali smo sastanak i odlučili smo stupiti u štrajk glađu”, kaže Avdić.

Zenički su rudari u petak odbili sići u jame “Raspotočje” i “Stara jama”, jer nisu dobili platu za februar i topli obrok za januar.

Menadžment preduzeća ne može isplatiti plate jer je račun preduzeća blokiran unazad 10-ak dana od Gradske uprave Grada Zenica, a zbog zaostalog duga za kamate po osnovu duga za komunalnog gradsko zemljište, za koji su Gradu Zenica isplatili glavnicu duga još pre nešto više od dve godine. Rudnici su po osnovu kamata dužni isplatiti još 3.000.000 KM.

Rudari su za sutra u 10.00 sati najavili proteste ispred zgrade Gradske uprave Zenica te Upravne zgrade svog preduzeća, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.