U trendu

Rukovodstvo CSGS u višednevnoj poseti Srbiji

VAŠINTON – Rukovodioci nevladine organizacije Crime Stoppers Global Solutions (CSGS) boraviće narednih dana u višednevnoj poseti Srbiji, gde će sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima i lokalnim partnerima od kojih će zatražiti podršku za primenu programa te organizacije u borbi protiv transnacionalnog kriminala koji preti srpskim građanima, regionu Balkana i drugim zemljama širom sveta.

Rukovodstvo CSGS će u Srbiji boraviti od 23. februara do 1. marta, a nakon uspešnih razgovora koji su prethodili u Beloj kući, Kongresu, Senatu i Stejt departmentu.

Navodi se da je cilj njihovog dolaska da uspostave program u Srbiji jer, kako ističu, Srbija je jaka nacija i dugogodišnji prijatelj i saveznik SAD.

„Započinjemo program u Srbiji zbog snage srpske nacije, njene vlade i njenog naroda, tako da drugi u regionu mogu da uče i slede primer Srbije“, kaže potpredsednik CSGS Džim Fuda.

Da bi se, kako kaže, osiguralo i finalizovalo angažovanje američke vlade, lideri CSGS i zvaničnici vlade SAD-a zatražili su od Vlade Srbije da jasno signalizira svoju podršku planu Crime Stoppers Global Solutions da se uspostavi program borbe protiv kriminala u Srbiji.

„Verujemo da predsednik (Aleksandar) Vučić razume ozbiljnu pretnju koju transnacionalni kriminal predstavlja za njegovu zemlju, građane, i Balkan“, izjavio je uoči posete potpredsednik CSGS-a Džim Fuda.

On je podetio da je nedavno kongresmen Ted Po, jedan od najjačih američkih pristalica Srbije, i bivši kopredsedavajući Srpskog Kokusa u Kongresu SAD, pohvalio predsednika srpskog predsednika, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i kabinet premijerke Ane Brnabić za njihovo liderstvo u borbi protiv transnacionalnog kriminala kao prioritet Vlade Srbije.

„Po našem mišljenju, Crime Stoppers Global Solutions Srbija može da podrži predsednika Vučića, srpsku vladu i zakonodavne organe, kao i građane Srbije u ovom kritičnom cilju. Imamo iskustvo i stručnost, resurse, tehnologiju i jake lokalne srpske partnere“, naveo je Fuda, saopšteno je iz te NVO.

Uz podršku i odlučnost predsednika, navodi se, operativno angažovanje ministra Stefanovića i snagu duha srpskog naroda, rukovodioci CSGS-a su spremni da pokrenu CSGS Srbija kao lokalni program za borbu protiv kriminala.

Inače, predstojeća poseta rukovodstva CSGS-a Srbiji sledi nakon uspešnih sastanaka u decembru 2018. godine sa zvaničnikom Kancelarije potpredsednika SAD Majka Pensa, liderima i zakonodavcima u Kongresu SAD-a koji imaju interes i / ili služe u odborima nadležnim za transnacionalni kriminal, i 20 viših rukovodilaca u Birou za međunarodne narkotike (INL) pri američkom Stejt Departmentu.

Sastanci u maju 2018. takođe su uključili sastanke sa visokim rukovodiocima u Kancelariji za pracjenje i borbu protiv trgovine ljudima i Biroom za demokratiju, ljudska prava i rad, takođe agencije SAD-a.

Uz jasnu podršku Vlade Srbije tokom posete, rukovodioci CSGS-a c?e se vratiti u Vašington, DC da se ponovo sastanu sa liderima i zvaničnicima američke vlade kako bi izvestili o rezultatima svojih sastanaka sa liderima srpske vlade.

CSGS je nevladina organizacija sa sedištem u Washingtonu, DC.

Njena misija je da se proaktivno i agresivno bori protiv transnacionalnog kriminala kao što su trgovina ljudima, terorizam, nezakonita trgovina, nelegalno trgovanje oružjem, pranje novca i bankarske prevare, trgovina ljudskim organima i egzotičnim životinjama, krijumčarenje narkotika i sajber kriminal.

Uključujući sigurnu bežičnu mobilnu tehnologiju, organizacija pruža smernice i resurse za pouzdane zakonodavne organe, građane, organizacije u zajednici i medije, kako lokalno tako i globalno kako bi anonimno prijavili transnacionalni kriminal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.