U trendu

Rukovodstvo CSGS u viĆĄednevnoj poseti Srbiji

VAĆ INTON – Rukovodioci nevladine organizacije Crime Stoppers Global Solutions (CSGS) boraviće narednih dana u viĆĄednevnoj poseti Srbiji, gde će sastati sa najviĆĄim srpskim zvaničnicima i lokalnim partnerima od kojih će zatraĆŸiti podrĆĄku za primenu programa te organizacije u borbi protiv transnacionalnog kriminala koji preti srpskim građanima, regionu Balkana i drugim zemljama ĆĄirom sveta.

Rukovodstvo CSGS će u Srbiji boraviti od 23. februara do 1. marta, a nakon uspeơnih razgovora koji su prethodili u Beloj kući, Kongresu, Senatu i Stejt departmentu.

Navodi se da je cilj njihovog dolaska da uspostave program u Srbiji jer, kako ističu, Srbija je jaka nacija i dugogodiơnji prijatelj i saveznik SAD.

„Započinjemo program u Srbiji zbog snage srpske nacije, njene vlade i njenog naroda, tako da drugi u regionu mogu da uče i slede primer Srbije“, kaĆŸe potpredsednik CSGS DĆŸim Fuda.

Da bi se, kako kaĆŸe, osiguralo i finalizovalo angaĆŸovanje američke vlade, lideri CSGS i zvaničnici vlade SAD-a zatraĆŸili su od Vlade Srbije da jasno signalizira svoju podrĆĄku planu Crime Stoppers Global Solutions da se uspostavi program borbe protiv kriminala u Srbiji.

„Verujemo da predsednik (Aleksandar) Vučić razume ozbiljnu pretnju koju transnacionalni kriminal predstavlja za njegovu zemlju, građane, i Balkan“, izjavio je uoči posete potpredsednik CSGS-a DĆŸim Fuda.

On je podetio da je nedavno kongresmen Ted Po, jedan od najjačih američkih pristalica Srbije, i bivơi kopredsedavajući Srpskog Kokusa u Kongresu SAD, pohvalio predsednika srpskog predsednika, ministra unutraơnjih poslova Nebojơu Stefanovića i kabinet premijerke Ane Brnabić za njihovo liderstvo u borbi protiv transnacionalnog kriminala kao prioritet Vlade Srbije.

„Po naĆĄem miĆĄljenju, Crime Stoppers Global Solutions Srbija moĆŸe da podrĆŸi predsednika Vučića, srpsku vladu i zakonodavne organe, kao i građane Srbije u ovom kritičnom cilju. Imamo iskustvo i stručnost, resurse, tehnologiju i jake lokalne srpske partnere“, naveo je Fuda, saopĆĄteno je iz te NVO.

Uz podrĆĄku i odlučnost predsednika, navodi se, operativno angaĆŸovanje ministra Stefanovića i snagu duha srpskog naroda, rukovodioci CSGS-a su spremni da pokrenu CSGS Srbija kao lokalni program za borbu protiv kriminala.

Inače, predstojeća poseta rukovodstva CSGS-a Srbiji sledi nakon uspeĆĄnih sastanaka u decembru 2018. godine sa zvaničnikom Kancelarije potpredsednika SAD Majka Pensa, liderima i zakonodavcima u Kongresu SAD-a koji imaju interes i / ili sluĆŸe u odborima nadleĆŸnim za transnacionalni kriminal, i 20 viĆĄih rukovodilaca u Birou za međunarodne narkotike (INL) pri američkom Stejt Departmentu.

Sastanci u maju 2018. takođe su uključili sastanke sa visokim rukovodiocima u Kancelariji za pracjenje i borbu protiv trgovine ljudima i Biroom za demokratiju, ljudska prava i rad, takođe agencije SAD-a.

Uz jasnu podrơku Vlade Srbije tokom posete, rukovodioci CSGS-a c?e se vratiti u Vaơington, DC da se ponovo sastanu sa liderima i zvaničnicima američke vlade kako bi izvestili o rezultatima svojih sastanaka sa liderima srpske vlade.

CSGS je nevladina organizacija sa sediĆĄtem u Washingtonu, DC.

Njena misija je da se proaktivno i agresivno bori protiv transnacionalnog kriminala kao ĆĄto su trgovina ljudima, terorizam, nezakonita trgovina, nelegalno trgovanje oruĆŸjem, pranje novca i bankarske prevare, trgovina ljudskim organima i egzotičnim ĆŸivotinjama, krijumčarenje narkotika i sajber kriminal.

Uključujući sigurnu beĆŸičnu mobilnu tehnologiju, organizacija pruĆŸa smernice i resurse za pouzdane zakonodavne organe, građane, organizacije u zajednici i medije, kako lokalno tako i globalno kako bi anonimno prijavili transnacionalni kriminal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.