U trendu

Rumen zahvalio Vučiću zbog bugarske manjine u Srbiji

BEOGRAD – Predsednik Bugarske Rumen Radev smatra da je poseta ministra spoljnih poslova Srbije Bugarskoj koju je danas nakon sedam godina realizovao ministar Nikola Selaković, izraz novog početka u bilateralnim odnosima dve zemlje.
“To nas uverava da možedmo zajedno da realizujemo zajeničke ciljeve na obe strane granice i da ćemo ulagati još više napora da se to prepozna, ne samo u našim zemljama, već i u evroskoj porodici”, rekao je bugarski predsednik tokom razgovora sa Selakovićem.
Preneo mu je zahvalnost Bugarske za napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog , kako je rekao, ispunjenja obaveza po pitanju bugagarske nacionalne manjine, koje je preuzeo u vreme kada je bio kod njega u poseti.
“Takođe, prenosim zahvalnost i u pogledu ispisivanja bugarskih ženskih imena, finansijsku pomoć za medije i uređivanje čitavog regiona. Nadam se da će ovi napori pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Rumen srpskom šefu diplomatije na početku sastanka.
Selaković je obavestio predsednika Bugarske o dogovorenom jačanju diplomatskih odnosa dve zemlje i svemu što je Srbija uradila i namerava da uradi u pograničnom području.
Posebno se osvrnuo na pitanje bugarske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji, navodeći da su u tom delu otvorene slobodne carinske zone u Babušnici i Dimitrovgradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.