Rumunija: Iz Srbije 10 dana karantina uz PCR, 14 bez testa

BUKUREŠT – Rumunski Nacionalni centar za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti (CNSU) objavio je nakon jučerašnjeg sastanka spisak zemalja, oblasti i teritorija iz kojih za putnike u Rumuniju od 15. februara važi obavezan karantin, a među njima se nalazi i Srbija.

Na novoj listi rizičnih oblasti zbog kovid-19 je oko 70 zemalja, i sve države regiona, EU, kao i SAD ,Izrael,Brazil i mnoge druge.

Odluka CNSU utvrđuje karantin od 10 dana u slučaju ljudi koji stižu u Rumuniju iz zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom i koji poseduju negativan rezultat PCR testa za Kovid 19 ne stariji od 72 sata, prenosi Agerpres.

Agencija navodi da i za decu uzrasta od tri godine i mlađe, koja u zemlju stižu zajedno sa svojim starateljima ili roditeljima, važi karantin, a izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa.

Putnici koji u Rumuniju stižu iz rizičnih područja, a koji nemaju potvrđen negativan PCR test u karantinu borave u periodu od 14 dana.

Za one koji stižu iz Velike Britanije, posebna su pravila, obavezan je negativan PCR test urađen najviše 72 sata pre dolaska , i karantin u trajanju od 14 dana, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.