U trendu

Rumunija obustavlja rad ruskog Centra za kulturu i nauku u Bukureštu

BUKUREŠT – Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije obavestilo je ruskog ambasadora u Bukureštu o odluci vlasti o obustavljanju aktivnosti Ruskog centra za kulturu i nauku (RCSC), saopštila jedanas pres-služba rumunskog ministarstva.

Agencija RIA navodi da je ta odluka izazvana navodnom propagandom i dezinformacijama koje je centar širio.

„Na zahtev ministra spoljnih poslova Bogdana Aureskua ambasador Ruske Federacije u Bukureštu pozvan je u utorak 21. februara u sedište Ministarstva spoljnih poslova, gde je obavešten o odluci rumunskih vlasti da obustave aktivnosti ruskog Centara za kulturu i nauku u Rumuniji“, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rumunskim vlastima, RCSC se angažovao u „akcijama za iskrivljavanje stvarnosti i istorijske istine za rumunsko društvo“, i na taj način prestao da jača kulturne veze između dve države.

Obustava rada Centra nastupiće najkasnije do 20. avgusta 2023. godine, do kada bi trebalo da budu okončani upravni postupci u vezi sa ovom merom, prenosi RIA.

Ruski centar za kulturu i nauku u Bukureštu osnovan je na osnovu Sporazuma između vlada Rumunije i Rusije, potpisanog u Moskvi 9. jula 2013. godine, a centar je zvanično počeo sa radom u maju 2015.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.