U trendu

RUS: UKR odbila da potpise sporazum o bezbednosti nuklearki

NJUJORK – Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da je Ukrajina odbila da potpiše sporazum o bezbednosti nuklearnih elektrana koji je pokrenula Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

„Nekoliko nedelja se vodila aktivna diskusija o inicijativi generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da se zaključi sporazumizmeđu Agencije, Rusije i Ukrajine u cilju osiguravanja bezbednosti nuklearnih objekata“, navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija TAS S.

Stalna misija Rusije tvrdi da bi sedam važnih odredbi koje su predložene kao obaveze strana, doprinelo stabilnosti i predvidljivosti svega što se sada dešava u vezi s nuklearnom infrastrukturom Ukrajine.

„Rusija je od samog početka podržavala inicijativu generalnog direktora IAEA. Bili smo spremni da potpišemo dokument Agencije onako kako ga je pripremio generalni direktor“, navodi se u saopštenju stalne misije Rusije pri UN.

Tvrde, međutim, da su zbog nesposobnosti vlasti u Kijevu osujećeni najpre trilateralni, a potom i bilateralni sporazumi (Rusija-IAEA, Ukrajina-IAEA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar