Rušenje Trudoa u tri snimka: Skandalozna prošlost kanadskog premijera (video)

Kanadski premijer Džastin Trudo našao se usred novog skandala nakon što je juče objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, da bi nešto kasnije bilo objavljeno da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja „blekfejsa“, što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio.

Radilo se, naime, o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu Day-O, koju je popularisao afroamerički pevač i aktivista Hari Belafonte.

Kanadski portal Global News potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u „blekfejs“. Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižuci ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Tajm objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. na temu „1001 noć“ u srednjoj školi u Vankuveru u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gde ju je Tajm i otkrio.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednacen s Trudoom, rekao je da je „to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma“ i da je Trudo „neko s potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja ovom zemljom“.

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedelja, a ovaj skandal bi mogao itekako naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.