U trendu

Rusi trazili 56 viza za odlazak u UN, jos nisu dobili nijednu

NJUJORK – Rusija je zatražila 56 viza od Sjedinjenih država kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji, koja planira da putuje u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca (13-27. septembar), ali zasad nije dobila nijednu, javlja Rojters.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je naveo u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je situacija „alarmantna“, jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN.

Portparol Stejt departmenta, međutim, odgovara da SAD vrlo ozbiljno smatraju svoje obaveze kao domaćin Ujedinjenih nacija i da su podaci o vizama poverljivi, tako da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve.

Prema dogovoru u UN iz 1947. godine, od SAD se uopšteno traži da dozvoli ulazak u UN stranim diplomatama, ali Vašington kaže da može da odbije vize kada su u pitanju određeni razlozi, kao što su „bezbednost, terorizam i strana politika“.

„Obradimo stotine viza svake godine za delegacije Ruske Federacije koje prisustvuju raznim događajima u UN“, rekao je portparol Stejt departmenta, dodajući da aplikacije treba da se podnesu što ranije, kako bi se omogućila pravovremena obrada.

„Ovo je veoma važno zbog ruskih nezakonitih akcija protiv naše ambasade u Moskvi, uključujući prinudno isključenje lokalnog osoblja, kao i osoblja iz trećih zemalja, što je jako oštetilo rad naše misije i naše kapacitete za obradu viza“, dodao je portparol.

Nebenzja kaže da su zahtevi za vize na vreme podneti američkoj ambasadi u Moskvi, a portparol generalnog sekretara UN nije odgovorio na zahtev za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar