Rusija blokirala saopštenje SB UN o Idlibu

NJUJORK – Rusija je blokirala saopštenje Saveta bezbednosti UN o Idlibu koje su pokrenuli Kuvajt, Nemačka i Belgija navodeći da je neuravnoteženo, izjavio je danas diplomatski izvor za TAS S.
„Rusija je blokirala saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozivajući strane da ponove svoju posvećenost sporazumu o primirju prema rusko-turskom memorandumu od 17. septembra 2018. godine“, rekao je izvor, dodajući da je ono je bilo neuravnoteženo i nije bilo spominjanja terorista
u regionu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin učestvovao je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Siriji prošle nedelje. On je ponovio posvećenost Rusije rusko-turskom memorandumu i naglasio neophodnost daljih napora za istrebljenje terorističkih organizacija sa sedištem u Idlibu.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je ranije u toku dana Rusiju, sirijske vlasti i Iran da prestanu sa bombardovanjem provincije Idlib u Siriji.

„Rusija, Sirija i u manjoj meri Iran, bombarduju sirijsku provinciju Idlib, i neselektivno ubijaju mnogo nevinog civilnog stanovništva“ rekao je Tramp i dodao da svet gleda, kako on kaže, „klanicu“, preneo je Tas s Trampov post sa Tvitera.

Agencija navodi da su u večernjim časovima 21. maja militanti al Nusra fronta, koji se u Rusiji nalaze na listi terorističkih organizacija u severnom delu de-eskalacione zone Idliba, izveli više napada na pozicije vladinih trupa.

Tas s podseća da su u skladu sa odlukom Rusije, Irana i Turske, koji su garanti primirja u Siriji, u maju 2017. godine uspostavljene četiri zone deeskalacije, u koje je uključena Idlib provincija.

Navodi se da su od 2014. godine tri zone pod kontrolom Damaska ali se četvrta oblast u koju spada provincija Idlib i neki delovi Latakije, Hama i Alepo provincija još nalazi pod kontrolom militanata iz Džabat al Nusra fronta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.