Rusija: Bračnom paru višegodišnje kazne zbog špijunaže

MOSKVA – Ruski sud osudio je danas bračni par u Kalinjingradskoj oblasti na duge zatvorske kazne nakon što ih je proglasio krivim za špijuniranje u korist Letonije.

Antonina Zimina osuđena je na 13 godina zatvora,a njen muž Konstantin Antonec osuđen je na 12,5 godina zatvora, saopštila je ruska služba bezbednosti FSB, prenosi Rojters.

Ziminu je regrutovala letonska služba bezbednosti 2012. godine, posle čega je sakupljala i predavala poverljive informacije, navodi FSB i objašnjava da je Antonina njegova žena regrutovala za špijuna 2015. godine i da je ukrao informacije od ministarstva ekonomije regije Kalinjingrad , za koje je tada radio i prosledio ih Letoniji.

Par je negirao sve optužbe i najavio da će se žaliti na presudu, saopštio je njihov advokat Mihail Bajev za informacioni sajt MBKH.

Njihov slučaj, koji je vođen bez prisustva javnosti, ranije je u Rusiji dospeo na naslovne strane zbog podatka da ih je tužilaštvo optužilo da su Letoniji prosledili fotografiju oficira FSB-a koji je prisustvovao njihovom venčanju, ali u današnjem saopštenju ruske bezbednosne službe nije pomenut taj navodni incident, prenosi agencija.
Kalinjingrad je ruska regija u kojoj je snažno prisustvo ruskih vojnih snaga pošto se nalazi na Baltičkom moru između članica EU, Litvanije i Poljske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.