U trendu

„Rusija će platiti stravičnu cenu“: Bajden upozorio Putina zbog Ukrajine

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je iz svoje kuće u Vilmingtonu da je upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija platiti „stravičnu cenu“ i suočiti se sa razornim ekonomskim posledicama ako napadne Ukrajinu.

Bajden je rekao novinarima da mogućnost slanja američkih kopnenih borbenih trupa u Ukrajinu u slučaju ruske invazije „nije bilo na dnevnom, redu“, iako će se od Sjedinjenih Država i NATO tražiti da pošalju više vojnih snaga na istočne granice NATO kako bi se učvrstila linija odbrane, prenosi Rojters.

„Apsolutno sam jasno stavio do znanja predsedniku Putinu… da će, ako krene na Ukrajinu, ekonomske posledice po rusku ekonomiju biti razorne… razorne“, rekao je Bajden.

Američki predsednik, koji je prošle nedelje dva sata razgovarao telefonom sa Putinom, rekao je da je ruskom lideru jasno stavio do znanja da će se položaj Rusije u svetu „znatno promeniti“ u slučaju upada u Ukrajinu.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najbogatijih demokratija juče su posle ministarskog sastanka u Liverpulu pozivali Moskvu da se vrati za pregovarački sto i poslali sličnu poruku Moskvi, upozoravajući na „stravične“ posledice u slučaju ruskog upada u Ukrajinu.

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G7, ministri finansija Grupe sedam najbogatijih demokratija sastaju se virtuelno sutra kako bi razmotrili ekonomske probleme, uključujući inflaciju, ali će se dotaknuti i potencijalnih sankcija Rusiji u slučaju da Moskva pokrene vojnu akciju protiv Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Ukrajina je optužila Rusiju da je okupila desetine hiljada vojnika u pripremi za moguću vojnu ofanzivu velikih razmera, ali Moskva poriče da je planirala bilo kakav napad i optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Države da podstiču nestabilnost, ukazujući da su Rusiji potrebne bezbednosne garancije zbog sopstvenu zaštite.

Bajden je prošle nedelje obećao centralnoevropskim članicama NATO veću vojnu podršku u jeku sve veće zabrinutosti zbog gomilanja ruskih trupa što bi, kako se strahuje, moglo da dovede do rezultata sličnog ruskoj aneksiji Krima 2014. godine, rekao je savetnik predsednika Litvanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)