Rusija i Kina o zajedničkim istraživanjima svemira

MOSKVA – Ruska državna svemirska korporacija Roskosmos je u pregovorima sa kolegama iz Kine oko određivanja naučnih zadataka za svemirsku stanicu i oko tehničkih aspekata implementacije projekta, rekao je za TAS S zamenik generalnog direktora za međunarodnu saradnju Roskosmosa Sergej Saveljev.

Saveljev je rekao da su u toku pregovori koji imaju za cilj za utvrde moguće naučne zadatke od obostranog interesa u istraživanjima na Mesecu, kao i potencijalnoj tehničkoj implementaciji projekta koji u ovoj fazi podrazumeva obimnu međunarodnu saradnju.

Sve dok ne bude postignut dogovor sa kineskim partnerima i sve dok ne bude formiran relevantni pravni okvir za saradnju, biće isuviše rano da se govori o angažovanju određenih zemalja i organizacija, istakao je Savaljev.

Sva pitanja o saradnji ruski i kineski stručnjaci razmatraju u okviru specijalne radne grupe.

Portparpol Kineske nacionalne svemirske administracije je ranije rekao da će Kina nastaviti sa istraživanjima na Mesecu, kao i da zemlja očekuje da se udruži sa Rusijom kako bi zajedno implementirali projekte u vezi sa tim.

Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska administracija su novembra 2017. godine potpisale program svemirske saradnje za period između 2018-2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.