U trendu

Rusija i Ukrajina međusobno napale položaje uprkos ruskoj najavi primirja

KIJEV – Rusija i Ukrajina danas su međusobno napale položaje u istočnoj Ukrajini, duž celog fronta, bez naznaka da će poštovati 36-časovni prekid vatre koje je juče naredio ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage su granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, a nakon toga došlo je do još dva granatiranja, prenosi TAŠ.

U saopštenju pres službe samoproglašene Donjecke Narodne Republike se navodi da su u granatiranju Donjecka korišteni projektili klaibra 155 milimetara iz oružja kojim je Ukrajinu snabdeo NATO.

Gradonačelnik Grada Kramatorsk u Donjeckoj oblasti Oleksandr Hončarenko napisao je danas na društvenim mrežama da su ruske granate pogodile taj grad.

„Kramatorsk je pod vatrom, ostanite u skloništima“, napisao je Hončarenko.

Rojters prenosi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio ideju primirja i rekao da je ruski cilj da se zaustravi napredak ukrajinskih snaga u Donjecku i širem istočnom regionu Donbasa.

„Oni sada žele da iskoriste Božić kao paravan, doduše nakratko, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i približe opremu, municiju i trupe našim pozicijama“, rekao je Zelenski i dodao „Šta će im to doneti? Samo još jedno povećanje njihovih ukupnih gubitaka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar