U trendu

Rusija koristila Trampove savetnike da utiče na izbore

Ruski operativci su pokušali da se infiltriraju u kampanju sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa preko njegovih savetnika, uključujući i savetnika za spoljnu politiku Kartera Pejdža, prenosi danas Si-En-En (CNN).

CNN tvrdi da su se te informacije pojavile u obaveštajnim podacima Federalnog istražnog biroa (FBI), koji je pokrenuo istragu o mogućoj koordinaciji između Trampovih ljudi uključenih u kampanju i ruskih zvaničnika.

Zvaničnici SAD su saopštili medijima da je nejasno da li je Pejdž, koji je deo opsežne istrage o ruskim naporima da se utiče na predsedničke izbore 2016. godine, znao da Moskva pokušava da ga iskoristi.

Ruski agenti su vrlo verovatno prikrili svoj pravi identitet i ulogu pri kontaktu sa Pejdžom, koji je i sam porekao da je imao bilo kakvu saradnju sa Moskvom, prenosi AFP.

Pejdž je održao govor u kom je kritikovao politiku SAD prema Rusiji na jednom od jačih moskovskih univerziteta, što je u FBI-ju unelo sumnje da možda održava kontakt sa ruskim operativcima, koji utiču na njega.

Pejdž je samo jedan od nekoliko Trampovih savetnika za koje su SAD i evropske obaveštajne službe otkrile da su imale kontakt sa ruskim zvaničnicima i drugim ruskim agentima, navodi CNN.

Federalni tužioci kažu da se Pejdž sastao 2013. godine sa Viktorom Podobnjiim, za koga se ispostavilo da je ruski operativac, koji živi u Njujorku. FBI, stoga, već četiri godine drži Pejdža pod prismotrom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar