U trendu

Rusija: Na krstarici Moskva požar i eksplozija municije

MOSKVA – Rusija je danas saopštila da je glavni brod njene Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju Ukrajina tvrdi da je rezultat raketnog udara.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskva izazvao eksploziju municije, preneo je TAS S.

Nije navedeno šta je izazvalo požar, ali Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regiona oko crnomorske luke Odesa, saopštio je da je Moskva pogođena sa dve protivbrodske krstareće rakete Neptun ukrajinske proizvodnje, prenosi Rojters.

„Rakete Neptun koje čuvaju Crno more izazvale su veoma ozbiljnu štetu“, rekao je ukrajinski zvaničnik u objavi na internetu.

Moskva je drugi veliki brod za koji je poznato da je pretrpeo ozbiljna oštećenja od početka rata, pošto je prošlog meseca Ukrajina saopštila da je uništila desantni brod Orsk u Azovskom moru, navodi britanska agencija.

Moskva je vodeći brod Crnomorske flote Rusije i projekta 1164 Atlant, a pod imenom Slava porinut je 1983. godine, dok je sadašnji naziv dobio je 1996. godine. Brod je opremljen sa 16 raketnih lansera P-1000 Vulkan, dometa od najmanje 700 km, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar