U trendu

Rusija: Nivo radijacije ipak povećan, evakuacija stanovništva

MOSKVA – Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja rakete i dok vlasti tvrde da je zračenje veće između 4 i 16 puta, Grinpis navodi da je to 20 puta.

Ministarstvo odbrane je, inače, najpre objavilo da je zračenje ostalo na normalnom nivou posle nesreće, te da nema opasnosti po stanovništvo, ali su gradske vlasti Severodvinska sada saopštile da je zabeležen kratkotrajni rast nivoa radijacije, prenosi Rojters.

Stanovnicima Njenoksa preporučeno je da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju radovi na mestu nesreće.

Istovremeno lekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povređenima posle nesreće tokom testiranja rakete poslati su u Moskvu na medicinsko ispitivanje.

Grinpis tvrdi da je nivo zračenja porastao 20 puta, dok ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavljuje da je zabeležen rast od 4 do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar