U trendu

Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva

MOSKVA – Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo je dodalo ukrajinska strana sad mora da očisti obalu Crnog mora, uključujući lučke vode, od mina, kako bi obnovila isporuke.

Kako podseća Gardijan, Kijev je ranije saopštio da neće da očisti vode oko svojih luka jer su mine potrebne kao odbrambena mera protiv ruske Crnomorske flote kojs se približava ukrajinskoj južnoj obali i izvodi napade na Odesu i Nikolajev.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov upozorio je da su ovom odlukom sprečene „insinuacije Kijeva o predstojećoj krizi hrane“ kao i tvrdnje da je izvoz žita nemoguć jer Rusija ima potpunu kontrolu nad severozapadnim delom Crnog mora.

Zauzimanjem Zmijskog ostrva, Rusija je u potpunosti blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, čime je praktično obustavljen izvoz žitarica u Tursku i Gruziju, kao i prevoz robe iz Odese kroz Bosfor ka Sredozemnom moru.

UN su više puta upozoravale na pretnju prehrambene krize zbog nestašice žitarica.

Zapad je optužio Rusiju da se suprotstavlja isporukama ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok je Moskva kategorički negirala te optužbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar