U trendu

Rusija prebacila divizion sistema Pancir-S u Belorusiju

MOSKVA – Rusija je, u okviru provere snaga za reagovanje Savezne države, prebacila u Belorusiju protivvazdušne sisteme Pancir-S, rečeno je danas u Ministarstvu odbrane Rusije.

„Još jedan železnički ešalon dopremio je na stanicu istovara protivavionsku raketnu diviziju ‘Pancir S’ Istočnog vojnog okruga“, navodi se u saopštenju.

Na video snimku Ministarstva odbrane vidi se da divizion sistema Pancir-S, koji je stigao u Belorusiju, uključuje 12 borbenih vozila, od kojih svako može da nosi 12 protivvazdušnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima, prenosi RIA Novosti.

Sistemi će biti raspoređeni na položaje i stupiti na dužnost borbene obuke u okviru provere funkcionisanja jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane Savezne Države Belorusije i Rusije.

Ruski vojnici će marširati do područja dislokacije, zauzeće položaje i stupiti na borbeno dežurstvo u okviru Jedinstvenog regionalnog sistema PVO Belorusije i Rusije.

Provera snaga za reagovanje Rusije i Belorusije odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi – do 9. februara – planirano je premeštanje i formiranje vojnih grupa u Belorusiji u kratkom periodu, organizovanje odbrane važnih državnih i vojnih objekata, zaštita državne granice u vazdušnom prostiu i provera protivvazdušne odbrane.

U drugoj fazi – od 10. do 20. februara – planirana je zajednička vežba „Saveznička odlučnost – 2022″. Trupe će uvežbavati odbijanje agresije spolja, kao i borbu protiv terorizma i zaštitu interesa Savezne države.

U okviru vežbi će se na poligonima u Belorusiji vežbati gađanje, a u pojedinim pograničnim delovima taktičke vežbe.

Provere reagovanja izvode se u trenutku pojačanih tenzija između Rusije i Zapada, koji optužuje Mosku da priprema invaziju na Ukrajinu. Rusija odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok i da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.