U trendu

Rusija: Priveden jer je planirao akcije protiv migranata

MOSKVA – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je danas jednu osobu u regionu Altaj, u zapadnom Sibiru, koja je, kako se izveštava, kovala zaveru za organizovanje nasilja i terora nad migrantima po nalogu ukrajinske nacionalističke organizacije, javlja Tas s.
„Lokalni stanovnik koji je ruski državljanin i rođen je 2000. godine zadržan je u Barnaulu zbog planiranja otvorenih akcija zastrašivanja lokalnog stanovništva, uključujući starosedeoce regiona Centralne Azije, ali i akcija protiv masovnog okupljanja muslimana i protiv vladinih službi, a po nalogu i uputstvima tzv. rukovodioca ukrajinske nacionalne organizacije nazvane Etničko nacionalno udruženje“, naveo je portparol FSB.
Uhapšeni je kasnije tokom ispitivanja koje je snimljeno i objavljeno priznao da je nameravao da minira džamiju.
„Želeo sam da odaberem cilj – da miniram džamiju u Barnaulu“, rekao je.

Prema rečima portparola, službenici FSB ukinuli su Etničko nacionalno udruženje, organizaciju čiji je zadatak da koordinira akcije ukrajinskih, beloruskih i ruskih nacionalista usmerenih na zastrašivanje neslovenskog stanovništva, i podićiće krivične prijave zbog obuke terorista.

Pretragom prebivališta uhapšenog pronađeni su eksplozivna supstanca, priručnici za izradu eksplozivnih naprava, ekstremistička literatura, kao i sredstva komunikacije koja sadrže fotografije potencijalnih ciljeva koje je poslao ukrajinski nalogodavac.

Prema rečima uhapšenog, u februaru 2021. godine uspostavio je kontakt sa predstavnikom ENO, jer je bio nezadovoljan vladinom politikom u vezi s migracijamai. Početkom marta dobio je zadatak da odabere potencijalne ciljeve i pošalje foto izveštaj. Kasnije je dobio uputstva da odmetne požar ili izazove eksploziju, te da izvede i druge terorističke akte, objasnio je FSB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.