U trendu

Rusija: SAD i saveznici agresivnije iznose optužbe

MOSKVA – Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici počeli su agresivnije da iznose optužbe na račun Rusije na temu hemijskog oružja, ponovo se pozivajući na „slučaj Skripalj“ i trovanje blogera Alekseja Navaljnog, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„U postupcima Amerike i njenih evroatlantskih saveznika primetili smo još jednu negativnu tendenciju. U Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i u Savetu bezbednosti UN zemlje koje su ‘povezane’ evroatlantskom solidarnošću, kao i njihovi klijenti i sateliti, počeli su još agresivnije da iznose neosnovane optužbe protiv Rusije za navodno skrivanje dela bivšeg vojno-tehničkog programa S S SR-a. Ponovo se poteže ‘slučaj Skripalj’ i navodno trovanje Alekseja Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Sputnjik, ruska strana naglašava da London i dalje izbegava da pruži bilo kakve dokaze koji bi potvrdili njihove optužbe, a Nemačka, Francuska i Švedska, kršeći Konvenciju o zabrani hemijskog oružja i međunarodne sporazume o pravnoj pomoći, odlučno odbijaju da sarađuju sa Moskvom na pronalaženju odgovora na pitanja gde je, kada i pod kojim okolnostima van teritorije Rusije u biološkom materijalu Navaljnog pronađena otrovna supstanca koju na Zapadu nazivaju „novičok“.

„Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da se, nekada autoritativna nezavisna tehnička organizacija – OZHO, pretvara u instrument za zadovoljavanje geopolitičkih interesa uske grupe država“, precizira ruski MIP.

Navodi se da u poslednje vreme Amerika na međunarodnim platformama i u medijskom prostoru sve aktivnije promoviše temu svoje „posvećenosti“ realizaciji obaveza prema Konvenciji o zabrani hemijskog oružja, a pritom Vašington ne naglašava da je planirano da se bojni otrovi unište ne ranije od septembra 2023. godine što više od 10 godina premašuje rokove, prvobitno određene Konvencijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar