U trendu

Rusija: UN iznose neistine, bolnica pretvorena u vojni objekat

NJUJORK – Ujedinjene nacije su iznele netačne informacije o ruskom napadu na ukrajinsku bolnicu u Mariupolju, koja je pretvorena u vojni objekat , poručio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Tako nastaju lažne vesti. Mi smo još 7. marta upozorili da su tu bolnicu radikali pretvorili u vojni objekat. Veoma je uznemirujuće što UN širi ove informacije bez provere“, napisao je Poljanski, prenosi TAS S.

„Današnji napad na bolnicu u Mariupolju, u Ukrajini, gde se nalaze porodilišta i dečja odeljenja, je užasan “, napisao je ranije na Tviteru generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je juče Rusiju za vazdušni napad na bolnicu i porodilište u Marijupolju tvrdeći da pod ruševinama ima i dece.

„Direktni napad ruskih snaga na porodilište. Ljudi, deca su pod ruševinama. Zverstvo! Koliko dugo će svet biti saučesnik ignorisanjem terora? Odmah zatvorite nebo! Zaustavite ubijanja! Imate moć, ali izgleda da gubite čovečnost“, naveo je Zelenski na Fejsbuku ponavljajući poziv NATO zemljama za stvaranje zone zabrane leta iznad Ukrajine.

Zelenski je postavio i video snimak na kojem se vide razrušene zgrade i prostorije bolnice.

Gradsko veće Marijupolja saopštilo je prethodno da je u ruskim vazdušnim udarima potpuna uništena dečja bolnica u tom gradu, kao i da još nije poznato da li je u napadu neko poginuo.

Gradske vlasti tvrde da je nekoliko bombi bačeno na bolnicu i da je šteta ogromna, prenela je britanska agencija Rojters, koja navodi i da ovu vest nije mogla da proveri iz drugih izvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.