U trendu

Rusija za borbe u Ukrajini regrutuje avganistanske komandose koje su obučile SAD

Ruska vojska za borbe u Ukrajini regrutuje pripadnike specijalnih jedinica Vojske Avganistana koji su se borili rame uz rame sa američkim vojnicima, a pobegli u Iran posle haotičnog povlačenja SAD prošle godine iz avganistana – rekla su danas Asošiejted presu tri bivša avganistanska generala. 

Po njihovim rečima, hiljade nekadašnjih avganistanskih komandosa Rusi žele da u „svoju legiju stranaca“ privuku ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mesečno i obećanjem bezbednog utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbegli deportaciju u Avganistan – u ruke tamo sada vladajućih talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

„Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbora“, rekao je jedan od generala, Abdul Raof Argandival, dodavši da se desetine avganistanskih komandosa koji su sada u Iranu, a s kojima on komunicira porukama, najviše plaše deportacije. „Pitaju me, kažu: ‘Hajde daj nam neko rešenje’. Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan, ima talibani da nas pobiju“.

Argandival je rekao da regrutovanje Avganistanaca sprovode pripadnici ruske plaćeničke grupacije „Vagner“.

Drugi bivši general, Hibatulah Alizai, poslednji šef avganistanskog generalštaba pre no što su talibani preuzeli vlast, izjavio je da u regrutovanju pomaže jedan bivši komandant avganistanskih specijalaca koji je živeo u Rusiji, pa zna ruski.

Do regrutacija dolazi mesecima nakon upozorenja američkih vojnika koji su ratovali rame uz rame sa avganistanskim specijalcima, da talibani imaju nameru da ih pobiju, i da bi ti specijalci mogli da se pridruže američkim neprijateljima kako bi preživeli, a iz besa prema ranijem savezniku.

Jedan izveštaj republikanskih članova Kongres SAD, objavljen u avgustu, izričito upozorava na opasnost da bi avganistanski komandosti koje su obučavali američki marinci i „Zelene beretke“, mogli odati informacije o američkim vojnim taktikama Iranu, Rusiji ili organizaciji Islamska država – ili čak početi da se bore za njih.

„Nismo te ljude izvukli kao što smo obećali, i sad nam to dolazi na naplatu“, rekao je Majkl Malroj (Michael Mulroy), penzionisani oficir CIA koji je služio u Avganistanu, i dodao da su avganistanski komandosi veoma dobro obučeni, žestoki borci. „Ne želim da ih vidim ni na kakvom bojnom polju, iskreno, a naročito ne želim da ih vidim da se bore protiv Ukrajinaca.“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar