U trendu

Rusija zatvara pristup u delove Crnog mora

MOSKVA – Rusija će od večeras zatvoriti pristup određenim delovima Crnog mora za strane vojne brodove i državna plovila, navodi se u biltenu Uprave za plovidbu i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije.

Ovo ograničenje biće na snazi od 21 sata 24. aprila do 21 časa 31. oktobra ove godine, prenosi Sputnjik.

U tom periodu biće zatvorene tri regiona Crnog mora – deo vodenog područja duž obale između Sevastopolja i Gurzufa, rejon kod obale poluostrva Kerč na potezu prirodnog rezervata Opukski i manje područje kod zapadnog dela Krima.

Kako ističe Ministarstvo odbrane Rusije, sve te zone se nalaze u teritorijalnim vodama Rusije i njihovo zatvaranje neće ometati plovidbu kroz Kerčki moreuz.

Odluka Rusije izazvala je negodovanje u Kijevu i zapadnim zemljama, navodi Sputnjik. Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je Moskvi protest, a NATO je pozvao Rusiju da obezbedi slobodu plovidbe i omogući pristup ukrajinskim lukama.

Ruski vojnici su 22. aprila održali međurodovske vojne vežbe na poligonu „Opuk“ na Krimu u okviru iznenadne provere borbene gotovosti. Brodovi Crnomorske flote i deo snaga Kaspijske flote Južnog vojnog okruga su izašli u morski region gde se vežbe održavaju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, podseća Sputnjik.

Kako je ranije najavljeno, Rusija je od 20. do 24. aprila uvela privremeno ograničenje za letove iznad dela Krima i Crnog mora, a od 24. aprila do 31. oktobra zatvorila je prolaz kroz svoje teritorijalne vode za strane vojne brodove i druga državna plovila u nekoliko regiona Crnog mora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar