Rusija:Severna pomorska ruta alternativa za Suecki kanal

MOSKVA – Severna pomorska ruta koja prolazi duž arktičke obale Rusije, drastično smanjuje vreme transporta robe koja se isporučuje iz Azije u Evropu i ima ogroman potencijal da intenzivira teretni saobraćaj, saopštilo je danas rusko Ministarstvo energetike.

Takvo saopštenje je usledilo nakon što je nasukani teretnjak prouzrokovao gotovo sedmodnevnu blokadu Sueckog kanala.

S obzirom na rastuću globalnu trgovinu energentima, uključujući tečnim prirodnim gasom (TPG), pojava dodatnih kratkih pomorskih pravaca postaje pitanje vremena, poručuju iz ministarstva.

Čak je i u pandemijskoj 2020. godini, teretni promet preko Severne pomorske rute premašio planirani cilj i iznosio je gotovo 33 miliona tona, uključujući preko 18 miliona tona TPG-a, prenosi „Sputnjik njuz“.

Rusko ministarstvo očekuje da će godišnji teretni promet dalje rasti i dostići 80 miliona tona do 2024. godine.

Suecki kanal, ključna veza između Azije i Evrope, nije prohodan od prošlog utorka, kada se brod sa 224.000 tona robe u kontejnerima, nasukao u kanalu na putu iz Kine u Holandiju.

Posle skoro nedelju dana pokušaja, teretnjak „Ever Given“ konačno je pomeren rano jutros, a očekuje se da će se dalje pomeranje broda iz kanala, čija blokada košta svet oko 400 miliona dolara na sat, nastaviti kroz nekoliko sati, rekao je za „Sputnjik njuz“ operator Sueckog kanala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.