U trendu

Ruska ambasada u Vašingtonu osudila izjave Nuland o Krimu

VAŠINGTON – Ruska ambasada u Vašingtonu osudila je danas izjave zamenice američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorije Nuland da „SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi“, i dodala da je takav stav jasna potvrda da su SAD direktno uključene u sukob.

„Visoka zvaničnica američke administracije priznaje da SAD podstiču ambicije kijevskog režima da napadne našu zemlju“, rekao je portparol ruske ambasade u Vašingtonu Igor Girenko, prenosi TAŠ.

U saopštenju je dodao, da to nije samo retorika Vašingtona i da SAD konkretnim akcijama aktivno snabdevaju Kijev savremenim sistemima koji se koriste za gađanje ruskih regiona.

„Savetuju ukrajinske vojne vođe. De fakto, oni zajedno planiraju operacije“, rekao je Girenko.

Dodaje da Moskva stav zamenice sekretara smatra neskrivenom manifestacijom ratobornog stava SAD prema Rusiji.

„Konačno bi celoj međunarodnoj zajednici trebalo da postane očigledno da su SAD stvarni pokretač konfrontacije u Ukrajini. Međutim, pokušaji Vašingtona da iskoriste Ukrajince da nam nanesu strateški poraz su osuđeni na propast. Niko ne može imati ni najmanje sumnje da će Rusija zaštititi svoje građane i teritoriju“, naglasio je Girenko.

Nuland je ranije u video diskusiji koji je organizovala Karnegi fondacija za međunarodni mir sa sedištem u Vašingtonu rekla da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi, ali i da Kijev treba da vrati „značajne delove teritorije pre nego što uopšte dođe do pitanja Krima“, prenela je agencija TAŠ.

„Naš stav ostaje da Ukrajina ima suvereno pravo na svu svoju teritoriju unutar svojih međunarodnih granica. Nikada nismo priznali rusku aneksiju Krima“, dodala je Nuland.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.