U trendu

Ruska diplomatija: Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju na G20

Zapadne zemlje nisu uspele da nametnu bojkot Rusije na sastanku G20 u Indoneziji, rekla je danas porptarolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom skupa na kome je ruska invazija Ukrajine bila žestoko kritikovana.

„Plan G7 da bojkotuje Rusiju na G20 je propao. Niko nije podržao zapadne režime“, napisala je na Telegramu Zaharova.

Zaharova je takodje negirala da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov bojkotovao sastanke tokom skupa G20 u Baliju, mada su učesnici rekli da je ruski ministar napustio nekoliko sesija tokom kojih je bila kritikovana vojna intervencija Moskve u Ukrajini.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je rekla da je Lavrov proveo veliki deo pregovra van sale, što je po njoj dokaz da nije „zainteresovan za medjunarodnu saradnju“.

„Kakav totalni apsurd“, uzvratila je Zaharova reagujući na kritike nemačke ministarke navodeći da je Lavrov prisustvovao sastancima u glavnoj sali pre nego što je imao bilateralne sastanke sa kolegama iz drugih zemalja.

„Nemački gradjani treba da znaju da ih njihova ministarka spoljnih poslova laže“, dodala je Zaharova.

Sastanak G20 koji je priprema za samit šefova država i vlada u Baliju u novembru obeležen je lavinom kritika na ofanzivu koju Rusija sprovodi u Ukrajini od februra.

Mada na sastanku nije doneta nikakva konkretna odluka učesnici su ipak izrazili duboku zabrinutost oko humanitarnih posledica rata u Ukrajini, rekla je indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi na zatvaranju skupa.

Zbog sukoba u Ukrajini Rusija je pod oštrim ekonomskim sankcijama Zapada i sve većom diplomatskom izolacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.