U trendu

Ruska vojska obučava specijalizovane grupe za uništavanje zapadnih tenkova

MOSKVA/KIJEV – RUSKA VOJSKA je počela da formira specijalizovane grupe za borbu protiv tenkova kojima zapadne zemlje snabdevaju zvanični Kijev, izjavio je za televiziju Zvezda načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Ruske Federacije Jevgenij Arifulin.

„Ova obuka je organizovana na osnovu uputstava zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika (Junus-Beka) Jevkurova, koji je izdao konkretnonaređenje da se formiraju ove grupe“, precizirao je Arifulin, prenela je agencija RIA Novosti.

U skladu sa ovim uputstvima, glavno odeljenje za borbenu obuku pod rukovodstvom general-pukovnika Ivana Buvalceva razvilo je metodološke preporuke i organizovalo „metod implementacije“, a obučavanje vojnika sprovodi Centar za borbenu obuku, naglasio je Arifulin, koji je stvaranje ovih grupa nazvao „velikim sistemskim državnim projektom“.

Zvanični Berlin je krajem januara, nakon pritiska partnera iz NATO, najavio da će isporučiti Ukrajini tenkove Leopard 2 i potvrdio da će dozvoliti da i druge zemlje koje imaju ove nemačke tenkove isporuče ovo naoružanje zvaničnom Kijevu, prenosi Rojters.

U prvoj fazi planirano je da se iz rezervi Bundesvera obezbedi tenkovski puk od 14 tenkova Leopard 2 tip A6.

MUŠKARAC STAROSTI 50 godina i njegova 11-godišnja ćerka poginuli su u jutrošnjem ruskom raketnom napadu na stambenu četvrt u gradu Zaporožju na jugoistoku Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Državna služba za vanredne situacije Ukrajine saopštila je da je iz ruševina izvučena živa 46-godišnja žena, za koju se veruje da je supruga i majka žrtava, prenosi Rojters.

Sekretar gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev rekao je da su u jutrošnjem napadu dve ruske rakete uništile jednu zgradu i oštetile desetine drugih.

ČEČENSKI BATALJON prekinuo je ofanzivu ukrajinskih snaga u pravcu Zaporožja, objavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

„Pod komandom zamenika načelnika štaba ruskog bataljona Vostok-Ahmat Vaha Hambulatova, naše bespilotne letelice su uradile dobar posao. Otkrile su neprijateljske ofanzivne snage i prilagodile minobacačke udare. Minobacačke posade su tako efikasno gađale ukrajinsku i NATO pešadiju da su obeshrabrili svaki napad na naše položaje“, napisao je Kadirov, prenosi TAŠ.

Prema njegovim rečima, bataljon Vostok-Ahmat je uništio dva tenka i jedno borbeno vozilo pešadije.

Kadirov je pohvalio precizne i dobro koordinisane akcije bataljona koje su rezultirale eliminacijom oklopnih vozila i prouzrokovale gubitke u ukrajinskim jedinicama.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Poljska u najskorijoj budućnosti poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila Rosomak.

Zelenski je rekao da Kijev očekuje da Poljska „vrlo brzo“ isporuči i borbene avione MiG-29, minobacače i dodatne projektile, preneo je Kijev independent.

GENERALŠTAB ORUŽANIH snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija izgubila u Ukrajini 178.150 vojnika od početka vojnog sukoba uključujući i 470 ruskih vojnika koji su izbačeni iz stroja tokom brobi u poslednja 24 sata.

Rusija je takođe izgubila 3.636 tenkova, 7.024 oklopna borbena vozila, 5.602 vozila i rezervoara za gorivo, 2.740 artiljerijskih sistema, 533 višecevnih raketnih sistema, 282 sistema protivvazdušne odbrane, 307 aviona, 292 helikoptera, 2.312 dronova i vojnih dronova, navodi se u saopštenju generalštaba oružanih snaga Ukrajine, prenosi Kijev Independent.

KOLEKTIVNI ZAPAD neobuzdano reaguje na planove Rusije da izgradi skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u inztervjuu za TV kanal Rusija 1.

„Kolektivni Zapad nekako nije sklon da se priseti teme američkog nuklearnog oružja koje se nalazi ovde u Evropi, oko naše zemlje, ali je u ovom slučaju sklon da reaguje histerično na naše planove da izgradimo skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije“, rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

CURENJE POVERLJIVIH dokumenata iz Pentagona moglo bi da naškodi vezama između Vašingtona i njegovih saveznika u Evropi, kao i da oteža Ukrajini budući pristup obaveštajnim podacima, objavio je danas dnevnik Njujork Tajms.

„Viši zapadni obaveštajni zvaničnik rekao je da je objavljivanje ovih poverljivih materijala bolno i izrazio je bojazan da bi moglo da utiče i ograniči dalju razmenu obaveštajnih podataka. Nedavno objavljeni obaveštajni dokumenti takođe jasno pokazuju da Sjedinjene Američke Države špijuniraju ne samo Rusiju, već i njene saveznike“, navodi se članku američkog dnevnika, prenosi RIA Novosti.

Navodi se da bi curenje tajnih dokumenata moglo otežati Kijevu pristup obaveštajnim informacijama jer bi Rusija navodno mogla da identifikuje američke špijune.

Osim toga, curenje tajnih američkih dokumenata će smanjiti poverenje evropskih zemalja i Ukrajine u američke obaveštajne službe što će dovesti i do smanjenja razmene poverljivih informacija.

MEĐUNARODNE FINANSIJSKE rezerve Ukrajine premašile su 30 milijardi dolara, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika za ekonomska pitanja Oleg Ustenko.

Prema njegovim rečima, taj iznos bi bio dovoljan da pokrije više od pet meseci ukrajinskog uvoza, prenosi agencija RIA Novosti.

Zvanični Kijev očekuje da će inostranim zaduživanjem pokriti rekordni budžetski deficit od 38 milijardi dolara.

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov upozorio je da će Ukrajina bez zapadnih kredita prestati da postoji kao zemlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.