U trendu

Ruska vojska počela povlačenje iz oblasti blizu Ukrajine (VIDEO)

Ruska vojska počela je danas povlačenje iz graničnih oblasti sa Ukrajinom gde su njene trupe bile u velikom broju rasporedjene nedeljama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Naše jedinice i vojne grupe sada marširaju ka stanicama za za ukrcavanje na železnicama i aerodromima“, navelo je ministarstvo, prenose ruske agencije

Povlačenje počinje na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine, dan posle završetka vojnih vežbi u kojima je učestvovalo oko 10.000 ljudi u tom regionu.

„Snage Južne vojne oblasti i vazduhoplovne snage koje učestvuju u manevrima za iznenadnu proveru počele su 23. aprila povratak ka svom stalnom mestu rasporedjivanja“, navelo je ministarstvu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je juče prisustvovao vojnim vežbama na Krimu objavio je da će povlačenje vojnika rasporedjenih na Krimu i na zapadu Rusije početi danas, 23. aprila i trajaće do 1. maja. On je rekao da su te vežbe bile vežbe iznenadjenja da bi se proverilo stanje pripravnosti ruskih snaga.

Prema ministarstvu odbrane, u manevrima je učestvovalo 10.000 vojnika, vazduhoplovstvo, oko 40 ratnih brodova, PVO i vazdušno-desantne snage.

Prisustvo tako velikog broja ruskih vojnika blizu Ukrajine, koja se od 2014. bori protiv proruskih separatista na istoku zemlje, podstaklo je poslednjih nedelja tenzije Moskve sa Kijevom i Zapadom.

Ukrajina je sumnjala da Moskva sprema invaziju. Rusija je to demantovala navodeći da manevri nisu preteći već da su odgovor na vežbe NATO u Evropi i na ukrajinske provokacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.