U trendu

Ruske snage spremne da podrže i sirijsku opoziciju

Ruske vazdušne snage spremne su da daju vazdušnu podršku Sirijskoj slobodnoj vojsci, sirijskoj opoziciji koju podržava Zapad, u njenoj borbi protiv ekstremista Islamske države, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Spremni smo iz vazduha da podržimo i patriotsku opoziciju, uključujući i takozvanu Sirijsku slobodnu vojsku“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju „Rusija jedan“.

On je rekao da je najvažnije za Rusiju da stupi u kontakt sa osobama koje „mogu sa punim autoritetom da ih predstavljaju i da predstavljaju oružane grupe koje se bore protiv terorizma“.

Njegova izjava usledila je posle jučeračnje objave o sporazumu izmedju Rusije i Jordana o „koordinisanju njihovog delovanja, uključujući i dejstava vazdušnih snaga u Siriji“. Jordan je deo medjunarodne koalicije predvodjene SAD-om koja  sprovod vazdušne udare na Islamsku državu. 

Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri složili su se juče na sastanku u Beču da izvide nove mogućnosti postizanja političkog sporazuma u sukobu u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.