U trendu

Ruski Aeroflot preti otkazivanjem porudžbine 20 Boinga

MOSKVA – Ruska aviokompanija Aeroflot otkazaće do novembra porudžbinu od 20 aviona „Boing 737 Max“, osim ukoliko kompanija Boing može da joj garantuje bezbednost tih letilica, posle avionske nesreće u Etiopiji, izjavio je danas glavni izvršni direktor Aeroflota Vitalij Saveljev.

Aeroflot je naručio 20 aviona „Boing 737 Max“ za svoju niskotarifnu podružnicu Pobeda, a Boing bi trebalo da počne sa dostavom aviona već u novembru ove godine, podseća Rojters.

„Ako ne postoje garancije od 100 odsto da je mašina bezbedna, onda je niko neće uzeti“, rekao je Saveljev.

On je dodao da avioni Pobedi ne bi trebalo da budu dostavljeni pre novembra, te je poručio da će Boing ili rešiti bezbednosni problem sa letilicom „737 Max“ do tada „ili ćemo naručiti drugačiji avion“.

Ranije danas, avion Boing 737-800 morao je hitno da sleti na severozapadu Rusije, u gradu Siktivkar.

Prema nepotvrdenim informacijama, razlog za sletanje je otkazivanje motora, preneo je Sputnjik.

Ovaj incident dogodio se nakon što je šef „Rosaviatsija“ Aleksandar Neradko rekao novinarima u cetvrtak da je Savezna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije zabranila letove aviona „Boing 737 MAX“ u ruskom vazdušnom prostoru do daljeg.

Prethodnih dana veliki broj zemalja zabranio je letove aviona ovog modela u svom vazdušnom prostoru, a brojne vlade prizemljile su „Boing 737 MAX 8“ nakon tragedije u Etiopiji, u kojoj je poginulo 157 putnika i clanova posade iz 30 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.