U trendu

Ruski hakeri pokušali upad u podatke holandske vlade

Ruski hakeri optuženi da su se mešali u američke izbore pokušali su da upadnu u holandska ministarstva uoči izbora koji su zakazani za sledeći mesec, navodi se u danasnjem izveštaju, javlja AFP.

Dve ruske grupe pokušale su da „ukradu“ preko interneta podatke vladinih službenika, a na meti je bila i premijerova kancelarija, prenose dnevne novine „Volksrant“.

„Volksrant“ objavljuje da su dve umešane grupe hakera, povezane sa ruskom vladom, poznate pod nazivom APT28 i APT29 koje su i Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD su takođe optužili da stoje iza sajber napada na institucije u SAD.

Nakon što su se pojavili izveštaji obaveštajnih službi SAD da su hakeri potpomogli pobedu sadasnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, u Holandiji raste zabrinutost za bezbednost veb sajtova i kompjutera.

Holandske vlasti su nakon izveštaja u kome se navode slabosti kompjuterskog sistema, najavile u sredu da će se otarasiti sistema, starog deset godina do izbora 15. marta i glasove brojiti ručno.

„U poslednjih šest meseci primetili smo stotine pokušaja hakovanja mejlova i podataka kompanija. Pravi je izazov ostati korak ispred“, rekao je danas čelnik holandske obavvestajne službe, Rob Berthole.

Pored Rusije, iza nekih od napada stajali su Iran i Kina, dodaje on.

„Mislim da je to pretnja po demokratiju“, rekao je ono, dodajući da postoji dvojaka opasnost od napada, gde se prva odnosi na to da bi hakeri mogli da se mešaju u rad parlamenta i utiču na donošenje odluka, a druga da mogu da ukradu poslovne i ekonomske tajne i time podriju potencijal holandske poslovne zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.