U trendu

Ruski i kineski ratni avioni izvršili zajedničke vazdušne patrole

MOSKVA – Ruski i kineski ratni avioni izvršili su zajedničke patrole iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

„Prvi put u istoriji vazdušnog patroliranja ruski avioni su sleteli na aerodrom u NR Kini, a kineski avioni na aerodrom na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi agencija TAŠ.

Ministarstvo je istaklo u saopštenju da tokom patrole nije bilo narušavanja vazdušnog prostora stranih država, kao i da su strateški bombarderi izvršili zajedničku patrolu u okviru plana vojne saradnje za ovu godinu i da let nije bio usmeren protiv trećih zemalja.

„Borbeni avioni stranih država pratili su strateške bombardere sa raketama u nekim fazama vazdušne patrole. U izvršavanju svojih misija, avioni obe zemlje su postupali striktno u skladu sa odredbama međunarodnog prava“, navodi Ministarstvo.

Južna Koreja podigla je danas borbene avione nakon što su dva kineska i šest ruskih aviona ušli u Identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane te zemlje, saopštio je ranije Generalštab južnokorejske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar