U trendu

Ruski list Novaja Gazeta tvrdi da je pretrpeo 'hemijski napad'

Ruski istraživački list Novaja Gazeta saopštio je danas da je nepoznata hemijska supstanca prosuta u Moskvi na ulazu redakciije lista, jednog od simbola nezavisnih medija u Rusiji.

„Jutros je izvršen hemijski napad na zgradu gde je naša redakcija. Ne možemo da se krećemo izmedju spratova ili da izadjemo na ulicu“, saopštio je glavni urednik Dmitrij Muratov i dodao da supstancu analiziraju policija i služba bezbednosti FSB.

Rekao je da su evakuisane alergične osobe, a da redakcija radi.

Incident se dogodio danas kada su tri nevladine organizacije uložile tužbu protiv navodnih plaćenika organizacije „Vagner“ za ubistvo jednog Sirijca u 2017. godini, što je Novaja Gazeta otkrila 2019. godine.

Taj list je danas objavio istragu o delima počinjenim u ruskoj republici Čečeniji, koja je jedna od specijalnosti lista.

Osnovana 1993. Novaja Gazaeta je redovno predmet zastrašivanja, napada i ubistava. Najpoznatija je novinarka Ana Politovskaja koja je bila specijalizovana za sukob u Čečeniji, a ubijena je vatrenim oružjem 2006. godine.

Poslednjih godina list je objavio više istraga o delovanju grupa ruskih plaćenika ili o progonu seksualnih manjina u Čečeniji.

U 2018. godini su kao pretnja redakciji poslati odsečena glava koze i venac od cveća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.