U trendu

Ruski mediji: UKR spremna za provokaciju prljavom bombom

MOSKVA – Ruski mediji objavili su večeras, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Kijev već završio tehničke pripreme za provokaciju „prljavom bombom“.

Kako navodi Sputnjik, stručnjaci ukrajinskog preduzeća „Južmaš“ napravili su model rakete za raketni sistem Iskander i planirano je da se ona napuni radioaktivnim materijalom, a zatim da je snage ukrajinskog PVO „obore“ iznad Černobiljske nuklearne elektrane kako bi optužili Rusiju da je lansirala nuklearni projektil.

RIA Novosti dodaju da je model rakete sistema „Iskander“ napravljen na bazi projektila raketnog sistema „Točka-U“.

Kako dalje navode, kijevske vlasti nameravaju da, nakon što model rakete bude oboren, pokažu zapadnim i ukrajinskim medijima delove makete i delove elektronike, koji navodno pripadaju raketi Iskander kako bi uverili Zapad u krivicu Rusije.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba nedavno je rekao da su tvrdnje Moskve o planovima Kijeva da upotrebi prljave bombe netačne i da ne postoje planovi za razvoj takvog oružja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prethodno je izneo tvrdnju da Kijev planira da iskoristi takozvanu „prljavu bombu“ i upozorio da bi, u tom slučaju, rat u Ukrajini mogao da eskalira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar