U trendu

Moskva razočarana stanjem rusko-nemačkih odnosa

MOSKVA – Moskva je razočarana trenutnim stanjem rusko-nemačkih odnosa, ali ne odbija da gradi saradnju zasnovanu na principima uzajamnog poštovanja i obostrane koristi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova uoči razgovora ministara spoljnih poslova Rusije i Nemačke.

Razočarani smo trenutnim stanjem rusko-nemačkih odnosa koji prolaze kroz tešku fazu zbog politike sveobuhvatnog obuzdavanja naše zemlje koju sprovodi zvanični Berlin, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TAS S.

Ova politika se posebno sastoji u značajnom stalnom prisustvu Bundesvera na istočnom krilu NATO-a, u većem učešću u vojnim vežbama koje blok održava u različitim regionima na istoku Evrope, u pružanju nemačke teritorije kao glavne zone stacioniranja i logističke podrške američkim trupama na evropskom kontinentu, naglasilo je Ministarstvo.

Uz saglasnost Berlina, Evropska unija redovno uvodi sankcije Rusiji, istaknuto je u saopštenju.

Nemačka se dosledno suprotstavlja Rusiji kada je reč o širokom spektru pitanja u okviru ključne međunarodne agende, naglasilo je rusko Ministarstvo.

Nemačka pokušava da izvrši pritisak na domaće političke procese u Rusiji, nemački mediji otvoreno sprovode antirusku propagandu, dok su alternativne informacije, uključujući ruske medije i medije na ruskom jeziku u Nemačkoj, pod pritiskom, navodi se dalje u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok stiže večeras u Moskvu.

Ona će se sutra sastati sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Berbokova će ostati u radnoj poseti Rusiji do sutra uveče, saopštila je TAS S-u pres služba nemačke ambasade u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.