U trendu

Ruski modul na kratko destabilizovao MŠ, sve pod kontrolom

VAŠINGTON – Međunarodna svemirska stanica (MS S) bila je nakratko destabilizovana, kada su se mlazni pogoni novopridošlog ruskog istraživačkog modula “Nauka” nenamerno pokrenuli nekoliko sati nakon što je on pristao.

Prema izveštaju američke svemirske agencije Nase, sedam članova posade na stanici, dva ruska i tri Nasina astronauta, kao i japanski i astronaut Evropske svemirske agencije iz Francuske, ni jednog trenutka nisu bili u neposrednoj opasnosti, prenosi Rojters.

Nasa je na Tviteru saopštila da su motori modula počeli neočekivano da se pokreću juče u 12.45 pomerajući stanicu za 45 stepeni izvan položaja, a komunikacija sa posadom MS S je tokom incidenta prekinuta na nekoliko minuta, ali oni zaista nisu osetili nikakvo kretanje dok se svemirska stanica naginjala pola stepena u sekundi sve dok timovi na Zemlji nisu uspeli da povrate kontrolu aktiviranjem potisnika na drugom modulu.

Motori „Nauke“ su na kraju isključeni, svemirska stanica je stabilizovana i njena orijentacija vraćena je u normalu, a istraga o uzrocima ovog incidenta je u toku, saopštila je Nasa.

Incident je primorao Nasu i Boing da do najmanje 3. avgusta odlože probni let svemirske letelice “Starlajner” na MŠ koji je bio predviđen za danas.

Ruski višenamenski laboratorijski modul „Nauka“ nakon 14 godina čekanja na Zemlji i osam dana orbitalnog leta pristao je juče uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

“Nauka“ je prvi ruski segment koji je u poslednjih 11 godina poslat na MS S, a pre njega je 2010. godine lansiran mali istraživački modul „Rasvet“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.