U trendu

Ruski naučnik predviđa globalnu katastrofu u narednim godinama

Ukoliko u narednih 30 godina prosečna temperatura na planeti poraste za više od 1,5 stepen, čovečanstvo očekuju katastrofalne prirodne promene, izjavio je ruski klimatolog Vladimir Rjabkov.

Prema njegovim rečima, globalno zagrevanje se ne dešava samo zbog ljudske aktivnosti – glavni razlog su prirodni procesi. Ljudi mogu da ubrzaju ili uspore neke promene, dodao je.

Rjabov je za Sputnjik objasnio da je zagrevanje na planeti u proteklih 40 godina bilo jače nego ikada. Kako kaže, prosečna temperatura je porasla za dva stepena.

„Posledica brzih klimatskih promena biće prirodne katastrofe. Što su promene globalnije, katastrofe su opasnije“, upozorio je on.

Naučnik je podsetio na upozorenje izneto na Pariskom klimatskom samitu da će nastupiti katastrofa ako u naredne tri decenije planeta zagreje više od 1,5 stepen. S tim u vezi, on dodaje da će sve učestalije prirodne katastrofe, između ostalog uragani i oluje, biti samo uvod.

„Početak kolosalnih katastrofa može da bude otapanje leda u okeanima, a kasnije na vrhovima planina. U tom slučaju će 30 odsto kopna biti poplavljeno“, naglasio je ruski klimatolog, dodajući da će se pod vodom naći gusto naseljene teritorije.

Naučnici redovno upozoravaju na opasnosti globalnog zagrevanja. U Rusiji se razvijaju i uvode mere za smanjenje emisije ugljen-dioksida i zaštitu životne sredine.

S tim u vezi, predsednik Vladimir Putin je naložio vladi ranije da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 70 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 1990. i da izradi strategiju za razvoj zemlje sa niskim emisijama štetnih gasova do 2050. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)