U trendu

Ruski ogranak Grinpisa najavio svoje zatvaranje

Ruski ogranak ekološke organizacije Grinpis danas je najavio svoje zatvaranje nakon što je Moskva proglasila Grinpis internešnal za nepoželjnu organizaciju u Rusiji.

Prema navodima iz saopštenja ruskog državnog tužioca, Grinpis predstavlja „pretnju po osnove ustavnog poretka i bezbednosti Ruske Federacije“.

„Otkako je krenula specijalna operacija demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, aktivisti Grinpisa se upuštaju u antirusku propagandu, pozivaju na dalju ekonomsku izolaciju naše zemlje i strože sankcije“, piše u saopštenju.

Međutim, ruska kancelarija Grinpisa je na to odgovorila sledećim rečima: „Ubeđeni smo da je proglašavanje Grinpis internešenela za nepoželjnu organizaciju najpreciznije posledica činjenice da smo pokušali da sprečimo implementaciju planova koji su destruktivni po prirodu, i u mnogim slučajevima bili u tome uspešni“.

„Ovom odlukom, ilegalnom postaju sve dalje aktivnosti Grinpisa u Rusiji. Prema tome, ruski ogranak Grinpisa je primoran da se zatvori“, dodaje se u saopštenju.

Centrala Grinpisa u Amsterdamu je saopštila da za sada nema komentar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar