U trendu

Ruski tanker pod americkim sankcijama plovi ka Maleziji

KUALA LUMPUR – Tanker za sirovu naftu koji plovi pod ruskom zastavom i pod američkim je sankcijama plovi ka Maleziji, pokazuju današnji zvanični podaci o isporuci u jeku sve strožijeg međunarodnog nadzora nad kompanijama povezanim sa zvaničnom Moskvom nakon početka sukoba u Ukrajini.

Tanker Linda, zaveden u dokumentaciji američkog ministarstva finansija o ruskim privrednim subjektima pod sankcijama, nalazi se u Indijskom okeanu i očekivalo se da će u nedelju stići u luku Sungai Lingi na zapadnoj obali Malezije, navedeno je na međunarodnom sajtu za praćenje brodova MarineTraffic.com, prenosi Rojters.

U prvi mah nije jasno da li vlasti u Maleziji planiraju da dozvole brodu da pristane, a u pomorskom odeljenju i ministarstvu spoljnih poslova Malezije nisu za sada odgovorili na zahteve da komentarišu slučaj.

Prema američkim podacima tanker Linda je u vlasništvu PSB Lizinga, poslovne jedinice ruskog zajmodavca Promsviazbank, koja je takođe na listi kompanija pod međunarodnim sankcijama.

Francuske vlasti su u subotu zaplenile brod uz obrazloženje da je Baltik Lider u vlasništvu PSB Lizinga, iako je Promsvjazbanka negirala da je njena podružnica vlasnik broda, navodeći da je brod kupio drugi entitet pre uvođenja sankcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar