U trendu

Ruski Vektor centar planira razvijanje intranazalne vakcine

MOSKVA – Istraživački centar Vektor u Novosibirsku planira da razvije varijantu svoje vakcine EpiVaKorona koja će se primenjivati nazalno, izjavio je danas načelnik Odeljenja za zoonotske infekcije i grip Aleksandar Rižikov.
„Trenutno se radujemo daljim unapređenju i proširivanju proizvodnje vakcina. Baš kao i naši kolege u centru ‘Gamaleja’, radimo na nazalnoj varijanti vakcine“, rekao je Rižikov na konferenciji o vakcinaciji koju je ruski predsednik Vladimir Putin održao danas, prenosi Tas s.
Centar „Gamaleja“ nada se da će početi sa testiranjem Sputnjik V nazalnih kapi za decu mlađu od 3-4 godine, izjavio je generalni direktor Centra Aleksandar Gincburg.
„Za mlađe starosne grupe (mlađe od 3-4 godine) razvili smo varijantu Sputnjika V s nazalnom primenom. Počinjemo kliničke testove. Ovo je sigurno vrlo blag i praktičan oblik vakcinisanja dece, posebno veoma male dece. Nadam se da će se klinička ispitivanja intranazalne vakcine završiti ove godine“, rekao je Gincburg na konferenciji o vakcinaciji.
Naglasio je da su prvi eksperimenti pokazali da intranazalna vakcina nije proizvela neželjene efekte.
EpiVakKorona, iz novosibirskog centra Vektor bila je druga vakcina koja je registrovana u Rusiji. Sertifikat je izdat 14. oktobra 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.