U trendu

Ruskinja Marija Butina se vratila u Moskvu posle odsluženja kazne u SAD (VIDEO)

Ruskinja Marija Butina, osudjena u SAD po tužbi da je bila tajni ruski agent vratila se danas u domovinu, gde je deportovana posle odsluženja zatvorske kazne.

Butina, koja je kao aktivistkinja za prava na nošenje oružja težila da se ubaci u američke konzervativne političke grupe i da promoviše interese Rusije u vreme kada je predsednik SAD Donald Tramp došao na vlast, juče je puštena iz zatvora u saveznoj državi Floridi.

U kratkom obraćanju novinarima po sletanju na moskovski aerodrom Šeremetjevo, Butina je zahvalila onima koji su je podržavali. Nosila je buket cveća i oslonila glavu na rame oca Valerija koji je došao iz njihovog rodnog mesta Barnaul u Sibiru da je sačeka.

„Ja sam veoma, veoma, veoma srećna što sam kod kuće. Veoma sam zahvalna svima koji su me podržavali, svim ruskim gradjanima koji su pomagali i pisali mi pisma i donirali novac za moju odbranu“, kazala je Butina.

Nju je na aerodromu sačekala i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je izjavila da je 30-godišnjakinja žrtva čvrstih antiruskih stavova.

„To je ono što je nažalost započela prethodna američka administracija, trudeći se da uništi bilateralne odnose. Ona (Butina) zaista nikome nije nanela nikakvu štetu. Ona je samo devojka, mlada žena, koja je pokušala da uloži svoju mladost, i ako hoćete, svoj dar i talenat u povezivanje ljudi“, navela je Zaharova.

Butina je uhapšena u julu 2018. godine i osudjena na 18 meseci zatvora.

Ona je u decembru pred američkim sudom priznala krivicu po optužbi da je delovala kao neregistrovani agent Rusije. Priznala je da je s bivšim ruskim poslanikom radila na uspostavljanju kontakata u američkom Nacionalnom udruženju za oružje (NRA) kako bi se približila konzervativcima u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar