U trendu

Rusko MO najavilo otvaranje koridora za civile iz Azota

MOSKVA – Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je za sutra otvaranje humanitarnog koridora za civile sa teritorije fabrike Azot u Severodonjecku, a ukrajinske snage pozvalo da polože oružje.

„Vodeći se humanim principima, Oružane snage Rusije i formacije Luganske Narodne Republike spremne su da izvrše humanitarnu operaciju evakuacije civila. Da bi to uradili, od osam do 20 časova po moskovskom vremenu 15. juna otvara se humanitarni koridor u pravcu severa ka gradu Svatovu Luganske Narodne Republike“, rekao je načelnik ruskog nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev, prenosi Interfaks Rusija.

Kako je rekao Mizincev, garantovana je bezbedna evakuacija svih civila bez izuzetka i njihovo kretanje u sklopu humanitarnih konvoja do centara za privremeni smeštaj.

Prema rečima Mizinceva, ukrajinska strana je zatražila organizovanje humanitarnog koridora za evakuaciju civila, žena, dece i staraca, koji se nalaze u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku na teritoriju koju kontroliše Kijev u gradu Lisičansku.

Takođe, rusko Ministarstvo odbrane je predložilo da ukrajinske formacije u fabrici Azot tog dana polože oružje.
Mizincev je rekao da oni predlažu da, kako je rekao, „militanti nacionalističkih bataljona i strani plaćenici“ koji se nalaze u fabrici Azot, sutra prekinu bilo kakva neprijateljstva i oslobode civile koje drže kroz ovaj humanitarni koridor.
Mizincev je rekao i da Ruska Federacija garantuje očuvanje života i poštovanje svih normi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, kao što se desilo sa onima koji su se prethodno predali u Marijupolju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.